piatok 17. augusta 2012

INDIKÁTORY vs. PRICE ACTION - môj (možno) kontroverzný pohľad

    Zrejme všetci poznáte tú neustálu bitku medzi zástancami obchodovania pomocou indikátorov na jednej strane a zástancov Price Action na strane druhej. Mám značné skúsenosti s oboma prístupmi, oba som obchodoval, alebo obchodujem na Live a dnes sa s vami chcem podeliť o môj, možno trochu kontroverzný pohľad na porovnanie týchto dvoch metód.





Vopred chcem upozorniť, že netvrdím, že obchodovanie na základe Price Action je viac funkčné ako obchodovanie s Indikátormi, alebo naopak. To rozhodne nie. V ziskovosti nevidím ani jednu z metód ako lepšiu, alebo horšiu. Rozdiel však vidím v psychologickom hľadisku.

Prijatie zodpovednosti
Biznis akým je Trading, je hodne o prijatí zodpovednosti. Ak chcete dosiahnuť konzistentnosť a zároveň aj psychickú pohodu je potrebné vziať zodpovednosť do vlastných rúk. Treba si uvedomiť, že za každý vstup, výstup, za riadenie pozície sme zodpovedný len a len my. Nikto iný. Trh je voči nám absolútne neutrálny, nezaujíma sa o nás, ani nám nič nedlhuje a to bez ohľadu na to čo si myslíme, alebo koľko snahy do obchodovania vkladáme.

Preto v prípade stratových obchodov, alebo chýb je lepšie nenadávať trhu a prijať zodpovednosť za všetko čo na trhu urobíme. Toto je jeden zo základných kľúčov k úspechu v tradingu popisovaný mnohými obchodníkmi (mimo iné aj Markom Douglasom v jeho skvelej knihe Trading In The Zone, ktorú týmto všetkým vrelo odporúčam). A práve v tom ako z psychologického hľadiska vnímame prijatie zodpovednosti sa začínajú tieto dve metódy rozchádzať.

Indikátory vs. Price Action
Keď sa zamyslíme nad tým ako vnímame indikátory, uvedomíme si, že ľahko skĺzneme k tomu, že necháme indikátory, aby nám ukázali kedy a kde vstúpiť, kde vystúpiť a prípadne aj ako sa postupne zbavovať pozícií. Na tom pochopiteľne nie je nič zlé, veď prečo aj, keď to funguje a prináša nám to zisk.

Ja však vnímam v porovnaní s Price Action jeden podstatný rozdiel a to je práve spomínané prijatie zodpovednosti. 

Pri obchodovaní s Price Action zostáva celý proces rozhodovania len na nás. To samozrejme platí aj pri obchodovaní s indikátormi, ale pri PA si to plne uvedomujeme a vedome túto zodpovednosť preberáme. Toto je ten dôležitý rozdiel.
PA obchodník sám určuje S/R úrovne, sám definuje vstupné patterny, nastavuje risk, zisk a manažovanie otvorených pozícií. Nespolieha sa na nič iné, len na svoj úsudok a na svoje schopnosti.
Ak skončí obchod v strate, nemá komu nadávať, na čo sa vyhovoriť. Úspešný Price Action obchodník verí sám v seba a vo svoje schopnosti. Myslí v pravdepodobnostiach a stojí si za všetkým čo učinil, pretože nie je nikto a nič na čo by sa vyhovoril - práve toto prijatie zodpovednosti buduje sebavedomie a sebaistotu.

...ja sám sa priznám, že som si uvedomil pri čítaní kníh o prijatí zodpovednosti, že aj pre mňa bolo obchodovanie s indikátormi akýmsi bezpečnejším prístavom, pretože som sa opieral o to čo indikátory ukazovali a rád som na nich (podvedome samozrejme) prenechával zodpovednosť za rozhodnutie kedy vstúpiť a kedy vystúpiť z tradu. Price Action som sa oblúkom vyhýbal, pretože: "To je príliš diskréčne, to by som asi nedokázal sám o všetkom rozhodovať..."

Vnímate aj vy ten rozdiel vo vedomom prijatí zodpovednosti?
 
Čo dodať
Určite je obrovské množstvo obchodníkov, ktorý zarábajú veľké peniaze vďaka obchodovaniu s indikátormi a preto nechcem túto metódu nijak zavrhovať, alebo od nej nikoho odrádzať.

Môj osobný dojem však je, že existuje aj rozdiel v tom kto akú metódu požíva:
Na jednej strane sa indikátormi zaoberajú najmä rôzne firmy a spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výučbou tradingu (teda ľudia a spoločnosti, ktorých v skutočnosti trading neživí, inak by nezakladali edukačné spoločnosti a nepýtali za všetko možné poplatky). Pretože práve indikátory ponúkajú začínajúcim traderom zdanlivý pocit, že je možné v trhu niečo predpovedať. To nie je vina indikátorov, to je prirodzený prejav našej psychiky. Každý nováčik sa toho rád chytí.
Potom keď naberá skúsenosti a naučí sa základnú pravdu o trhoch, že "Stať sa môže čokoľvek", tak práve indikátory mu sťažujú prijať túto skutočnosť do svojho vedomia. Je to najmä kvôli tomu falošnému pocitu z indikátorov, ktorý vychádza z ich samotnej podstaty. Pravdou však je, že indikátory namiesto predvídania budúcnosti rátajú rôzne matematické priemery a vzorce toho čo sa stalo v minulosti (toto samozrejme vedia všetci skúsenejší obchodníci na oboch stranách).

Na druhej strane s metodológiou Price Action sa častejšie stretnete v knihách známych a už úspešných obchodníkov, ktorý píšu knihy na vrchole kariéry. Všimnite si ten rozdiel, že obchodník, ktorý používa Price Action sa o minulosť takmer vôbec nezaujíma. Zaujíma ho to čo je v trhu teraz. Neprenáša zodpovednosť na žiadne ukazovatele. Celú zodpovednosť za svoj úspech, alebo neúspech preberá sám. 

Čo posiluje moje presvedčenie?
Verím, že aj väčšina z vás sa stretla s konštatovaním, že najväčší "hráči" nepoužívajú žiadne (alebo max. 1 -2 doplnkové) indikátory. Nenapovedá to o niečom? V tomto mojom presvedčení ma koniec koncov podporuje aj príklad Tomáša Nesnídala a Petra Podhajského z úspešného serveru finančník.cz. Dnes už Tomáš svoj systém FinWin založený na indikátoroch nepoužíva, zatiaľ čo Peter svoj FIMS založený na Price Action stále úspešne intradenne obchoduje v takmer nezmenenej podobe na najrôznejších trhoch a timeframe.

Na záver
Pre istotu ešte raz zopakujem, že aj keď to tak môže vyzerať, tak nijako nedehonestujem systémy založené na indikátoroch. Oni určite fungujú - vieme to všetci čo sme niektoré z nich niekedy testovali, alebo obchodovali Live. Cieľom tohto článku bolo ponúknuť možno aj iný pohľad na túto večnú tému a možno pomôcť pri rozhodovaní tým traderom, ktorý stoja na rázcestí a zvažujú ktorou cestou sa vydať.
Preto verím, že som sa nijako nedotkol "indikátorových" traderov, ani že som nijako nenahlodal ich dôveru vo vlastný systém. Ak svojmu systému dôverujete, tak sa ho určite držte. Nezabudnite, že systém je tá najmenej podstatná zložka tradingu!

TRADING je len 20% SYSTÉM,
ale 80% MONEY MANAGMENT A PSYCHOLÓGIA!


2 komentáre:

  1. Opět skvělý článek. Také se začíná v mém tradingovém myšlení prosazovat více a více PA. A líbí se mi názor Jima36, který bere indentifikátory jako ukazatele, co budou dělat ostatní :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry članok.Osobne sa tiez priklanam k PA ako indikatorom :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.