utorok 18. decembra 2012

SEBAVEDOMIE - Prečo to bez neho v tradingu nejde a ako ho v sebe nájsť

Ako už mnohí z vás viete, psychológia tradera tvorí najdôležitejšiu časť úspechu. Väčšina skúsených a profesionálnych traderov sa zhoduje na tom, že správne myslenie tvorí 60-80% úspechu. Psychológia tradingu sa skladá z mnohých súčastí a postojov, ktoré si treba osvojiť a medzi ne rozhodne patrí aj dostatočné sebavedomie. Dôležitosť sebavedomia - ako schopnosti tradera - spočíva podľa mňa najmä v tom, že to bez neho jednoducho nejde.



Pokúsim sa načrtnúť niekoľko príkladov, kedy sa v prostredí trhov bez dostatočne pevného sebavedomia nezaobídeme:

Pri chybách
Pri chybách, ktoré sú úplne bežné najmä v začiatkoch nám sebavedomie pomáha pri objektívnom hodnotení a analyzovaní svojich chýb. Taktiež pri pochopení toho, že daná chyba nie je len ďalším dôkazom našej neschopnosti, ale len príkladom toho, čo ešte nevieme a musíme sa to naučiť. Sebavedomý trader vie, že v podstate nič také ako chyba neexistuje. Vie, že z "chýb" sa môže len poučiť a pri ich správnej analýze sa z neho každou ďalšou "chybou" stáva lepší a lepší trader.

Pri stratách
Ak obchodujeme dobre a podľa svojho obchodného plánu, čo je našou najväčšou oporou pri stratách? Je to samozrejme viera v samého seba (teda sebavedomie), že to čo robíme, robíme správne a dobre a že straty sú úplne bežnou súčasťou tradingu. Naopak pri nedostatku sebavedomia podliehame obavám o svoju budúcnosť a o náš účet. Každou ďalšou stratou prestávame veriť svojmu systému a svojim obchodným rozhodnutiam a začíname robiť chyby.

Pri myslení v pravdepodobnostiach
Toto je veľmi podobné ako v predchádzajúcom príklade. Aby ste uspeli v tradingu rýchlo sa naučíte, že musíte preprogramovať svoje doterajšie myslenie a začať myslieť v pravdepodobnostiach. Ako každý trader zažívate rôzne obdobia väčších či menších drawdownov a práve pri nich sa potrebujete oprieť o svoje sebavedomie a vieru v samého seba. Inak vám budú nepríjemné emócie a obavy o to či vôbec uspejete, brániť v správnej exekúcii svojich obchodov.



Pri obchodoch, ktoré sme sa rozhodli nevziať a predsa išli našim smerom
Toto je presne tá situácia kedy bez poriadneho sebavedomia môžete ísť tak akurát do ...
Málo sebavedomý človek len veľmi ťažko bude niesť to, že mohol mať 500$, ale a nemá. ...a nemá ich len preto, že on sám, na vlastnú zodpovednosť (za všetko čo v tradingu urobíme sme zodpovedný len my sami) sa rozhodol nevziať signál. Napríklad kvôli drobnému detailu, ktorý nebol v zhode s jeho plánom. Toto mu pekne rozhodí jeho pokojné obchodovanie minimálne na pár hodín až dní a opäť sa mu zvýšia šance na vlastné chyby. Naopak sebavedomý trader vie, že takéto situácie sú bežné v prostredí trhov, že sa budú diať vždy. Ale verí si! Stojí si za každým svojim rozhodnutím a vie, že ak sa bude takto rozhodovať aj naďalej z dlhodobého hľadiska mu to prinesie väčší zisk a istotu ako keby sa vrhal do všetkého čo sa aspoň vzdialene podobá na jeho vstupný pattern.

Pri trpezlivosti
Trading vyžaduje nesmierne veľa trpezlivosti. Či už pri samotnom obchodovaní a čakaní na signál, alebo pri celkovom vyčkávaní až ubehne dostatočná doba na to, aby sme mohli hodnotiť svoje výsledky (obvykle každé tri mesiace). Myslím, že to všetci dobre poznáme. Tu je nám naše osobné sebavedomie veľmi nápomocné - upokojiť sa, nesústrediť sa po každom dni, týždni na výšku svojho účtu, ale zamerať sa na správne a dobré obchodovanie podľa nášho OP.

Pri hodnotení toho, koľko si zaslúžime.
V tradingu aj keď všetko urobíme správne tak nakoniec náš úspech, alebo neúspech aj tak závisí od toho ako hodnotíme sami seba, ako sa máme radi a koľko peňazí si podľa nášho podvedomia zaslúžime. Sebavedomie a sebaláska sú v tomto ohľade absolútne najdôležitejšie a zohrávajú kľúčovú rolu v tom či si sami sebe dovolíme a doprajeme zbohatnúť a splniť si tak naše sny...



Ako to sebavedomie v sebe nájsť?Môžete skúsiť množstvo vlastných ciest. Napríklad prostredníctvom motivačných kníh (výborný autor je Ivo Toman), alebo rôznych terapií a školení. Ja vám chcem odporučiť niečo čo môžete vyskúšať ihneď aj z pohodlia svojho domova.
Začnime takto: Čo všetko ste v živote urobili a bolo to dobre? Skutočne sa nad tým zmyslite. Nad každou maličkosťou. Chceli ste vyštudovať strednú, alebo vysokú školu a podarilo sa vám to? Dali ste si za cieľ zbacktestovať aspoň pol roka dozadu a dosiahli ste to? (Verte mi, že 70% ľudí nedokáže ani toto.) Chceli ste sa v niečom stať úspešnými, niečo sa naučiť (šport, vzťahy, vedomosti, čokoľvek) a dokázali ste to? Asi tušíte kam tým mierim, však?
Skúste sa sami seba pýtať ďalej: Ak ste striedali zamestnania, alebo životné záujmy a ciele - bolo to preto, že ste nestáli, že ste neschopní, alebo preto, že ste vo všetkom postupne dosiahli svoj cieľ a ďalej vás to prestalo napĺňať. Skrátka ste sa začali zaujímať o niečo iné, pretože vždy ste chceli od života viac?

Všetko čo vás napadne si spomeňte a dajte to na papier. Vďaka tomu uvidíte zrazu pred sebou svoje kvality, svoju výnimočnosť, uvedomíte si svoju cenu. Ak človek pred sebou uvidí zoznam svojich kvalít výrazne mu to pomôže uvedomiť si, aký je dôležitý a že sa na seba môže vždy spoľahnúť.

"Pretože som to JA, kto dokázal všetky tieto úspechy a keď budem chcieť tak dokážem aj ďalšie. Dokážem splniť svoje súčasné aj budúce ciele, pretože tak tomu bolo vždy aj doteraz."

Takéto uvedomenie samého seba, je nesmierne posilujúce. Avšak nie je to jednorazová záležitosť. Tieto svoje kvality si je dôležité neustále pripomínať a vedome si ich stále prehrávať až dovtedy kým sa nám nestanú prirodzenými. Zmena tohto postoja - toho ako o sebe premýšľame vám následne pozitívne ovplyvní aj váš osobný život a zdravé a silné sebavedomie sa stane vašou prirodzenosťou.

1 komentár:

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.