štvrtok 14. februára 2013

Prečo v trhu platí, že "Stať sa môže čokoľvek"

Tento článok je určený najmä obchodníkom, ktorí pred live obchodovaním absolvovali zodpovednú prípravu vo forme poctivých backtestov a obchodného plánu. Pre ostatných nech je tento článok logickým príkladom toho, prečo to bez poctivej prípravy v tradingu jednoducho nejde. 
 
1. Bod Marka Doughlasa vraví: Stať sa môže čokoľvek!". Hmm fajn. Chápem. Pekná veta. ...ale čo to vlastne znamená? Chápeme naozaj čo sa skrýva za týmto jednoduchým výrokom, ktorým sa máme v tradingu riadiť? Uvedomujeme si, že množstvo strát, emočného nepohodlia a frustrácie sa skrýva práve v tom, že sme úplne neprijali skutočnosť, že stať sa môže čokoľvek?
 
 
Robíme to (aspoň na začiatku) takmer všetci. Poctivo a zodpovedne si naštudujeme a zbacktestujeme svoj systém, našetríme nejaké peniažky a šup pustíme sa do obchodovania. A nasleduje jeden z dvoch scenárov:
 
Scenár A) Začneme dobre, prvých pár ziskov a strát máme za sebou a účet pekne rastie. Postupne ľahko prepadneme pocitu, že už "všetko" vieme, že sme čoraz skúsenejší a začneme brať obchody aj sem tam mimo plán, pretože už predsa vieme kam trh pôjde, už nie sme žiadny zelenáči. A je to tu. Prídu prvé straty, tlačíme na pílu, aby sme sa z nich dostali, avšak stále strácame a naša frustrácia a sklamanie ohromne narastajú.
 
Scenár B) Začneme, avšak máme smolu. Naše obchodovanie sa začalo sériou strát. Mnohých to hlboko emočne zasiahne a začnú sa báť. Začínajú vynechávať niektoré signály a snažia sa obchodovať už len na istotu, tie najkrajšie a najlepšie signály. Ale čo čert nechcel, práve tie končia v strate a tie "škaredé", ktoré sme nevzali by skončili v krásnom zisku.
 
Ani jedni, ani druhí nepochopili základnú skutočnosť trhov, že: "Stať sa môže čokoľvek".
 
Trh môže urobiť vždy len tri veci:
 
- Isť long
- Isť short
- Isť jednoducho len do strany
 
To máme 33% šancu, že náš pocit, že "vieme kam trh pôjde" bol správny. To je dosť veľký počet správnych typov, ktorý mnohým traderom dáva pocit, že často vedia kam trh bude smerovať. To je však veľký a drahý omyl. Vždy to bola len náhoda ak sa trh pohol smerom akým sme to predpokladali. Nebolo to tak, že by sme to dopredu vedeli, ale jednoducho čistou náhodou prevládli long obchodníci nad short, alebo naopak.
 
Ako teda vieme kam umiestňovať vstupné signály? - máme predsa svoje patterny! A tie nám na základe našich testov definujú momenty, kedy je zvýšená šanca, že sa stane jedna vec namiesto druhej. Ani náš pattern teda neznamená, že teraz trh pôjde našim smerom. Stále je to len zvýšená šanca. Ak používame správny money managment tak nám postupom času zodpovedné branie našich patternov prinesie zisk.
 
Rovnako aj úspešné počítačové algoritmy, ktoré sú funkčné a ziskové sa nesnažia uhádnuť akým smerom trh pôjde. Nesnažia sa predvídať budúci vývoj trhu. Stále dookola opakujú ten istý systém a vedia, že na ich strane stojí štatistická výhoda.
 
Avšak poradie v akom budeme inkasovať straty, alebo zisky je absolútne náhodné a preto je veľmi dôležité, aby sme od svojich patternov neočakávali automaticky zisk. Neočakávajte nič. Nechajte nech sa trh prejaví spôsobom aký si vyberie. Vy ste vstúpili do trhu na základe svojho plánu a viac už nemôžete urobiť nič. Očakávať môžete len to, že séria obchodov vám prinesie zisk - tomu sa hovorí myslenie v pravdepodobnostiach.
 
Ak očakávame, že trh pôjde našim smerom, lebo to tak pred vstupom vyzeralo a namiesto toho sa trh otočí a príde strata, tak začínajú problémy. Okrem emočnej ujmy veľmi často začneme hľadať dôvody, prečo sme nemali práve tento obchod vziať. Často si hovoríme, že: "Veď to a to boli jasné signály, že trh nepôjde mojim smerom a mal som ich vidieť a pod." Nastáva sklamanie, obviňovanie sa, hľadanie chýb a frustrácia. A to všetko pre to, že sme očakávali, že trh pôjde našim smerom. V tom je práve tá chyba.
 
Dnes okrem miliónov rôznych traderov a spoločností je minimálne polovica príkazov na trhoch zadávaná AOS. To sú milióny počítačov a ďalšie milióny rôznych kombinácií AOS, ktoré naraz v jednej chvíli aktívne vstupujú na trh a pôsobia na pohyb ceny. Každý z týchto systémov je v niečom iný. Ako chceme v takomto prostredí predvídať kam trh pôjde? Resp. ako si môžeme myslieť, že "asi tuším" kam sa trh pohne?
 
Trh je absolútne nepredvídateľné prostredie. Nikto nevie kam trh pôjde. Ani samotný trh v žiadnom momente netuší kam pôjde! Nevie to ani najlepší AOS, ani Petr Podhajský, ani Larry Willams a ani Mark Doughlas. Vedieť to môže jedine FED a market makeri, ale to je asi mimo naše možnosti, že?
 
Prijať do svojho duševného prostredia tento postoj je nesmierne dôležité a ja si dovolím tvrdiť, že aj nevyhnutné pre úspech v tradingu. Ono sa to nezdá, ale ako náhle prestanete sa snažiť predvídať výsledky, tak vám neskutočne odľahne. Obchodovanie bude zrazu strašne jednoduché. Až primitívne. Odrazu sa vám neskutočne uľaví, až nebudete chcieť uveriť aký je trading extrémne jednoduchý. Zložitým si ho robíme predovšetkým my sami tým, že hľadáme za všetkým nejaké komplikované riešenie a pritom často nechceme vidieť, že tie najjednoduchšie riešenia sú tie najlepšie.
 
Môžete si však čítať aj tisíc podobných článkov, tie však samé o sebe váš postoj nezmenia. Je to len návod, akým smerom sa môžete uberať a ako pracovať so svojou psychikou.
 
Počas mojej doterajšej kariéry daytradera som si prešiel množstvom chyb a útrap. Po tom všetkom môžem zodpovedne povedať, že prijatie presvedčenia (vedome aj podvedome), že stať sa môže čokoľvek je tým najdôležitejším postojom, aký je potrebný pre úspešnú kariéru obchodníka na burze. Nie je to samozrejme len moje know-how. Vedia o tom dobre všetci úspešní obchodníci a pravidelne sa s tým stretnete aj v ich knihách či článkoch.
No a ja vám o tom píšem tiež. Nielen z vďačnosti k tým úspešným obchodníkom, ktorý to naučili mňa, ale aj pre to, aby som vám dal možnosť poučiť sa z mojich chýb a skrátiť si tak cestu za vysnívaným úspechom na finančných trhoch.
 
Poznámka:
Tí z vás, ktorí ste mali na začiatku šťastie a začali ste svoj trading scenárom A - teda ziskovou sériou. Skúste si spomenúť na stav mysle a postoje aké ste mali na začiatku vášho obchodovania. Som si istý, že ste od trhu pri svojich prvých obchodoch nič neočakávali. Boli ste absolútne neutrálni a jediné čo ste chceli bolo správne obchodovať váš plán. Nech prišiel hocijaký signál, škaredý, krivý, pekný, vôbec nijako ste ho nehodnotili. Prešli ste svoj checklist a ak všetko sedelo, tak ste do obchodu vstúpili.
 
TAK TO JE PRESNE TEN STAV MYSLE,
 
 kedy ste obchodovali s presvedčením, že stať sa môže čokoľvek.

Pamätáte si ešte aké sa vám zdalo byť vtedy obchodovanie jednoduché?
 
Tak také jednoduché to aj naozaj je...  
 
 
 

6 komentárov:

  1. Cas od casu neskodi zopakovat si zaklady, osobne jsem z nejakeho duvodu skoluznul v poslednim mesici k starym nesvarum a trh samozrejme zadny z nich netoleruje. Proto diky za pripomenuti, opakovani matka uspechu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No mne sa to tiež viac krát stalo, že som sklzol k starym nesvarum.
    Keď sa mi to stalo už asi tretí krát tak som si dal za povinnosť čítať si raz do tyzdna citáty, ktoré mam na nastenke nad monitorom a tiez psychorules. Sice uz presne viem, co je tam napisane, ale zakazdym ked si to precitam podari sa mi dostat opat na tu spravnu vlnu myslenia. In the Zone ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Budu si muset ty citaty vytiskonou a koukat na ne kazdy den, presne to vystihuje tva posledni veta o stavu mysli.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. True. True. Každým slovem Pavle. Mimochodem, já začal svůj 1.live scénářem A. Pak se mi to rozsypalo jako domeček z karet. Nyní jsem začal svůj 2.live scénářem B. Ale jsem v klidu, stále věřím svému OP a opravdu si počkám na to, že se statistika projeví. O myšlení v pravděpodobnostech jsem četl hned od začátku mého studia tradingu. Samozřejmě jsem tomu rozuměl. Ale dostat do OPRAVDU do hlavy a do podvědomí, to je na dlouho. Mě se to myslím postupně daří. Pomalu.
    Díky Pavle opět za skvělý článek.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No to je presne ako moja story :-)
    Tiež som začal scenárom A, ktorý sa rozsypal (hlavne kvôli psychike). Musel som sa pozbierať a začať znova so scenárom B.
    Presne rovnako to bolo aj s myslením v pravdepodobnostiach a s ďalšími bodmi Marka Doughlasa. Tie som už v inej podobe poznal z článkov a kníh mnhých autorov, skôr než som začal obchodovať live.
    ...ale ako hovoríš dostať ich do svojho podvedomia bola (...alebo stále je) iná vec!

    Držím palce.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Pavle. Dobře napsané. Je to přesně ta problematika, s kterou se poslední dobou zabývám.
    Samozřejmě člověk to 100x všude četl a ví to ale opravdu to přijmout a dlouhodobě to respektovat je opravdu těžké. Řekl bych, že tohle je přesně ono, proč tak málo traderů je dlouhodobě zisková.
    Dík za potvrzení, že jdu správným směrem.
    Jirka.

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.