nedeľa 22. júla 2012

CHECKLIST - trading efektívnejšie a jednoduchšie

Určite na vlastnej koži poznáte tú klasickú frázu, že trading je osamelý biznis. Všetko záleží len na vás samotných. Je len na vás koľko sa budete tradingu venovať, v akom čase a tiež aká bude kvalita vašej práce. Nemáte šéfa, ani šarmantné asistentky a už vôbec nie audítora, ktorý by prácu po vás skontroloval.

Ak máme v trhu uspieť, chceme robiť všetko poriadne a zodpovedne. A keďže sme všetci ľudia omylní, tak nám občas aj niečo podstatné ujde. Často si to nevšimneme vôbec, alebo si to uvedomíme až keď je neskoro.

Práve preto by som sa s vami rád podelil o pomôcku, ktorá mne pomáha k tomu, aby som dokázal samostatne pracovať efektívnejšie a zodpovednejšie - Checklist



Vo svojom obchodnom pláne (OP) mám hneď niekoľko checklistov. Začal som len s jedným, ale veľmi rýchlo som zistil o akú skvelú vec ide a rozšíril som checklisty aj do viecerých častí svojho OP. Všade tam, kde som cítil, že mám slabiny, alebo často zabúdam dôležité veci. Viem, že nie som jediný a pravdepodobne všetci čo checklisty používate mi dáte za pravdu.

Pre inšpiráciu vám popíšem ako si pripravujem checklisty ja. Pri svojom obchodovaní začínam s položkou zvanou "Harmonogram obchodného dňa". Nejde o klasický checklist, no napriek tomu u mňa ako checklist funguje. Vždy počas obchodného dňa si prejdem jednotlivé body. Mám tak istotu, že som urobil všetko podstatné. Tu môžete vidieť screenshot z môjho predchádzajúceho OP, ktorý som používal denne takmer pol roka.



Ako si môžete všimnúť tento checklist nezahŕňa len prípravu na trading, ale aj činnosti, ktoré je potrebné urobiť po skončení obchodovania. Priznám sa, že tie mi predtým robili najväčšie problémy.

Ako ďalší screenshot vám ukážem ako môže vyzerať "checklist pred začiatkom obchodovania":



Niektoré body sa vám môžu zdať až absurdné, ale napríklad časť "Mám NinjaTrader v režime LIVE?" mi neraz pomohla, keď som zabudol Ninju v režime "sim" z predchádzajúceho Market Replay backtestu.

Ďalší z checklistov odporúčam najmä traderom, ktorí zvyknú pred vstupom do obchodu konať zbrklo a vďaka tomu sa im občas podarí aj nejaká tá chyba. Ide o checklist, ktorý používam v momente keď sa v trhu začne rysovať jeden z mojich vstupných patternov. Kontrola takéhoto jednoduchého chcecklistu nezaberie viac ako 20s. Dodá však potrebné sebavedomie a ešte vám zostane aj dostatok času na realizáciu obchodu.



Posledný z checklistov, ktorý vám chcem predstaviť vznikol ako nutná pomôcka pre moju inak pohodlnú povahu. Vždy na konci mesiaca som mal v pláne robiť vyhodnotenie uplynulého mesiaca. Avšak často som to odkladal, kadečo som vynechal, alebo zabudol vyhodnotiť. A tak vznikol checklist, ktorý môžete vidieť nižšie:


Okrem príkladov, o ktoré som sa tu s vami podelil, používam ešte aj checklist "Kedy neobchodujem"  a niekoľko menších. Myslím, že tu neexistujú žiadne obmedzenia. Všade tam kde cítite, že by ste chceli zlepšiť svoju prácu, prípadne na nič nezabudnúť - tam vám vrelo odporúčam používať checklist.



7 komentárov:

  1. Tak opět článek, se kterým se úplně ztotožňuji. Zavedení checklistu mě výrazně posunulo v obchodování. Dalo tomu řád, větší klid, disciplína se zlepšila. Zatím používám jeden checklist pro svůj jediný vstup. V rámci toho mám i zapsané činnosti, které je nutné před zahájením obchodování udělat či zkontrolovat. Zavedení checklistu všem velmi začínajícím doporučuji !

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj
    Chtěl bych tě požádat o vzájemnou výměnu odkazů. Tvůj jsem přidal.
    Můj je: http://priceaction.blog.cz
    Ať se daří nejenom v obchodování.
    Petr

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zdravím Pavle, chtěl bych se zeptat na jednu věc. V check listu "Před začátkem obchodování" je bod "Jaká je volatilita? Zkontroluj 1 cm svíčku". Tomu moc nerozumím. Jak poznáš volatilitu trhu že měříš svíčky v grafu?
    Dík za odpověď.
    Jirka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, mal som na to takú vlastnú metódu (dnes namiesto toho používam indikátor ATR), že som si našiel odhadom sviečku, ktorá mala na mojom 24" monitore 1cm. Potom som si zmeral koľko má tickov a podľa toho som vedel určiť, že aká je v trhu silná volatilita. Mal som to vysledované v dlhých backtestoch, ktoré som robil. Napríklad som vedel, že ak má 1cm sviečka menej ako 3 ticky, tak je v trhu extrémne nízka volatilita a nebudem ani obchodovať. 3-7 bola volatilta tak akurát. 8 - 10 už bola vysoká volatilita a mierne nebezpečná pre moje Stop Lossy. ...a volatilita nad 11 už bola hardcore a to som už neobchodoval.

      Túto metódu som používal na trhu TF (dnes obchodujem YM). Je to celkom spoľahlivá metóda, ale príliš komplikovaná a platí len pre jednu veľkosť chart window, pretože na 17" a na 24" monitore bude mať 1cm sviečka v grafe vždy iný počet tickov. Preto dnes používam namiesto toho indikátor ATR - čo je vlastne aj jediný indikátor vôbec, ktorý pri svojom obchodovaní sledujem.

      Odstrániť
  4. Ahoj díky za odpověď, zajímavá metoda.
    Jsi asi jediný trader, na kterého jsem narazil co obchoduje "snad" :) úspěšně trh YM. Jaký vnímáš rozdíl mezi YM a TF když opomenu cenový rozdíl za 1 tick.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, no darí sa celkom úspešne. YM vnímam ako veľmi vhodný pre obchodovanie s Price Action. Je menej agresívny a takmer každý deň (samozrejme sú aj obdobia chopov) urobí pekný pohyb minimálne 500 - 700$/kontr. Hlave nerobí tak výrazné proti pohyby a tak človek nepotrebuje tak veľké SL.
    Ja obchodujem multikontrakty, ktore postupne uzatváram na troch profit targetoch. A na to denný pohyb trhu YM úplne stačí. Samozrejme mám na mysli obchodovanie v prvých hodinách. Po 18:00 sa mi už nezdá byť veľmi atraktívny, pretože často má už ten najväčší pohyb za sebou, prípadne práve prebieha.
    ...a tiež sa mi páči že sú na ňom dobre čitateľné S\R úrovne na 15min. tf, ktorý používam ja na ich zakreslovanie.
    Myslím si, že veľa ľudí neuspeje (ak nerátam psychiku) na trhu YM, preto že obchodujú len s jedným kontraktom a to nie je veľmi pohodlné, chce to veľa trpezlivosti. Môj názor je že obchodovanie multikontraktov spolu s použitím normalizovaneho risku je v trhu YM jednoduchšie, pretože ponúka priaznivejšie RRR.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ok také zastávám ten samý názor. Všude se spíš setkávám s negativní reakcí na trh YM ale nechápu proč.
    Kvůli multikontraktům a obchodování s více targety jsem si ho také vybral. Podle mě se vždy lépe obchoduje s 3-4K na YM a postupně je zavírat než obchodovat 1-2K na TF nebo FDAX. Trader mnohem lépe může rozložit riziko.
    Nj ale nejdříve trader musí být ziskový s 1K aby mohl přejít na 2K.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.